Faceți căutări pe acest blog

Allah Ar-Razaq - Indestulatorul / Intretinatorul (2)



Astazi, dragi surori, o sa continuam calatoria noastra in incercarea de a deslusi semnificatiile minunatului nume al lui Allah de Ar-Razaq = Indestulatorul / Intretinatorul.

Si spune Allah Preaslavitul  si Preainaltul:
3. O, oameni! Aduceti-vã aminte de îndurarea lui Allah asupra
voastrã! Oare mai este vreun alt creator afarã de Allah care sã vã
dãruiascã cu cele de trebuintã pe voi din cer si de pre pãmânt? Nu
existã altã divinitate afarã de El! Cum de puteti voi fi abãtuti?
(Fatir,3)
Si a fost amintit acest nume si in cuvantul lui Allah Preainaltul:
58. Ci Allah este Întretinãtorul [Ar-Razzaq], Stãpânul puterii, Cel Statornic
[Al-Matin]
(Adh-Dhariat, 58)
Si "Ar-Razaq" este o forma de superlativ, ceea ce induce ideea cum ca Allah Ar-Razaq este Cel care indestuleaza si intretine oferindu-le cele necesare traiului tuturor supusilor Sai, indiferent de numarul acestora.
Si Allah este Cel in grija caruia se afla "rizq"-ul (indestularea) a tot ceea ce se afla in cer si pe pamant si a ceea ce se afla intre acestea. Si spune Allah:
60. si câte vietãti sunt care nu poartã hrana lor! Allah le hrãneste
si pe ele [si vã hrãneste] si pe voi! El este Cel care Aude Totul [si]
Atoatestiutor [As-Sami', Al-'Alim
(Al-Ankabut, 60)
Si oprindu-ne pentru o clipa din valmesul acestei vieti si cercetand fie si pentru o  clipa lumea care ne inconjoara il vom recunoaste pe Allah ca "Razaq" (Indestulator/Intretinator) in raport pana si cu cele mai firave creatii ale Sale. Si deosebit de frumoasa si impresionanta in acest sens este si povestea puilor de corb. Acestia, imediat cum ies din ou, sunt foarte albi la culoare, atat de albi incat seamana cu o bucatica de slanina. Vazandu-i astfel, foarte diferiti de culoarea negru inchis a penelor sale, femela corb ii neaga ca apartinandu-I si nu accepta astfel sa aiba grija de el. In acest timp, insa, Allah Ar-Razaq este Cel care are il hraneste si il intretine – Allah Preaslavitul si Preainaltul este cel care face ca la cuibul puiului de corb sa ajunga anumite insecte cu care acesta sa se poata hrani pana ce vor incepe sa ii iasa penele si va devein negru la culoare, astfel incat mama lui sa il recunoasca si sa inceapa sa aiba grija de el.
Subhan Allah! Slava lui Allah!
Si este o greseala si o naivitate ca ideea de "rizq" sa se rezume numai la mancare si bautura si a spus Preaslavitul:
37. Domnul ei a acceptat-o cu bunã primire si a lãsat-o sã creascã cu
bunã crestere si a încredinþat-o lui Zaharia. si de fiecare datã când
intra Zaharia la ea în templu, gãsea lângã ea mâncare. si a întrebat-o
el: “O, Maria, de unde ai aceasta?” Iar ea îi rãspundea: “Ea este de la
Allah!” Allah îl hrãneste pe cel pe care El voieste, fãrã socotealã!
(Al'Imran, 37)
Si asa cum au spus unii invatatii in islam – indestularea trupurilor se face prin mancare, iar indestularea sufletelor se face prin cunoastere.  Si, cu siguranta, daca pe un om Allah l-a indestulat cu o mare avere si a mancat bine, si s-a simtit bine, iar pe altul l-a binecuvantat cu o cunoastere vasta, cu siguranta, cel mai favorizat dintre cei doi este cel careuia Allah i-a dat cunoasterea intru islam, pentru ca aceasta, daca va fi pusa in practica, ii va oferi, cu voia lui Allah, o buna rasplata si in viata de apoi.
Si a spus Preainaltul:
14. si când a ajuns el la vârsta bãrbãtiei si era pe deplin format, i-am
dat lui întelepciune si stiintã. Astfel îi rãsplãtim Noi pe fãcãtorii de bine.
(Al-Qasas, 14)
Si ne instiinteaza Allah Preaslavitul si Preainaltul asupra unuia dintre conditiile/motivele sporirii rizq-ului si spune:
132. si porunceste neamului tãu Rugãciunea [As-Salat] si fii statornic
în ea! Noi nu-ti cerem câstig, fiindcã Noi îti dãm câstig tie, iar urmarea
bunã este a evlaviei.
(Ta-ha, 132)
Asadar, dupa cum putem intelege din acest verset, implinirea rugaciunii este unul dintre motivele sporirii rizq-ului / a indestularii cu cele necesare traiului. Discutia, insa, nu se refera doar la implinirea pur si simplu a rugaciunii, ci, mai curand la implinirea corecta a rugaciunii si ajungerea la resimtirea starii de smerenie, pietate si teama si supunere – "khushua' "  in timpul efectuarii acesteia, pentru ca aceasta, asa cum ne indica Domnul si Stapanul nostru, este una dintre conditiele de baza ale rugaciunii, si a spus Allah Preainaltul:
1. Fãrã îndoialã cã izbândesc si sunt fericiti dreptcredinciosii,
2. Care sunt smeriti în Rugãciunea lor
(Al-Mu'minun, 1-2)
         
Si cel care il cunoaste pe Allah si crede ca Allah este Ar-Razaq, ca Allah este Indestulatorul / Intretinatorul si Unicul Domn si Stapan, atunci el se va indrepta intotdeauna in rugile sale numai spre Allah; si ii va cere numai Acestuia, Preaslavitul si Preainaltul, tot ceea ce ii este necesar, in cele mai mari si in cele mai mici aspecte ale existentei sale.
Uneori, insa, omul uita ca destinatia sa finala este viata de apoi si cum ca, desi nu este oprit sa se bucure si sa traiasca in bucurie si bunastarea aceasta viata lumeasca, principala sa tinta trebuie sa fie viata de apoi, Raiul cel fara de sfarsit, ale carui minunatii nici nu a vazut, nici nu a auzit, si nici macar nu a trecut prin mintea cuiva asemenea lor. Fie ca Allah sa ne binecuvanteze cu ele.
Si s-a spus cum ca omului nu i s-a impus sa ceara rizq-ul (indestularea/intretinerea in aceasta viata lumeasca), insa a fost indrumat sa ceara Paradisul, pentru ca rizq-ul / indestularea acestei vieti a fost garantata de Allah Preaslavitul si Preainaltul, care ne spune:
58. Ci Allah este Întretinãtorul [Ar-Razzaq], Stãpânul puterii, Cel Statornic[Al-Matin]
(Adh-Dhariat, 58)
40. Allah este Cel care v-a creat pe voi, apoi v-a dat vouã cele de
trebuinta, apoi vã face pe voi sã muriti, apoi vã readuce pe voi la
viatã. Oare se aflã printre asociatii vostri cineva care sã facã ceva din
acestea? Laudã Lui! El este mai presus de ceea ce Îi faceti voi ca asociati!
(Ar-Rum, 40)
151. Spune: "Veniti sã vã citesc ceea ce Domnul vostru v-a oprit [cu
adevãrat]: Sã nu-I asociati Lui nimic; sã fiti buni cu pãrintii; sã nu-i
omorâti pe copiii vostri de teama sãrãciei, cãci Noi vã vom da cele
de trai atât vouã cât si lor; nu vã apropiati de cele rusinoase, nici cele
care se vãd, nici cele care sunt ascunse; nu ucideti sufletul pe care
l-a oprit Allah, decât pe drept!" Acestea vi le-a poruncit [Allah];
poate cã voi veti pricepe
(Al-'An'am, 151)
31. si nu vã omorâtþi copiii vostri de frica sãrãciei! Noi le vom
asigura cele de trebuintã ca si vouã. Omorârea lor este un pãcat mare!
(Al-'Isra'a, 31)
Nenumarate evidente in acest sens… Si a spus Allah:
20. Pe pãmânt se aflã semne pentru cei care cred cu putere,
21. Ca si în voi însivã. Voi nu vedeti?
22. si în cer se aflã înzestrarea voastrã si ceea ce vi se fãgãduieste.
23. Pe Stãpânul cerului si al pãmântului! Aceasta este la fel de adevãrat precum aceea cã voi puteti vorbi!
(Adh-Dhariat, 20-23)
Asadar, Domnul nostru, ne-a linistit prin aceea ca El este Cel responsabil in privinta darii celor necesare traiului si cum ca Cel care a creat cerurile si pamantul si ne-a creat sip e noi fara nici o greutate, nu va fi in nici o dificultate ca, din cand in cand, sa ne indestuleze cu cate o bucate de paine (generic fiind spus). Slava lui Allah!
Cu toate aceste, insa, sunt si oameni care, din pacate, isi vand religia si schimba Raiul pe o farama din bogatiile acestei vieti lumesti, neinsemnate si trecatoare.

Si ne-a indrumat Allah Preaslavitul sa agonisim pentru Casa cea Vesnica si a spus Preainaltul :
39. si cã omul nu va dobândi decât [rodul] celor pe care le-a agonisit
(An-Najm, 39)
Si astfel, trebuei ca oamenii sa-si depuna toat straduinta, nu pentru a-si umple burtile, ci mai curand pentru a-l multumi pe Allah, pentru ca aceasta este ceea ce ii va aduce fericirea si multumirea in aceasta viata si in viata de apoi.
Si putem observa cate dintre pasarile care zboara pe cer obtin rizq-ul lor si nu poarta cu ele hambare si nici alte provizii. Si daca ti s-ar parea ca burtile noastre sunt mai mari decat burtile acestor pasari si au mai multe nevoi, sa ne uitam si la alte vietati mai mari  – vacile si caii si magarii si asa mai departe… Nu sadesc, nu culeg si nu isi agonisesc cele de terbuinta traiului, si cu toate acestea ele mananca si beau pentru ca Allah este cel care le indestuleaza.
Si citeam de curand despre doua povesti:
Cum ca un om i-a murit fratele si a lasat in urma sa 5 copiii orfani. A mers omul la sheikhul sau si a inceput sa planga si sa se vaicareasca, la care sheikhul l-a intrebat: "Ce te supara? De ce plangi?" Si i-a raspuns: "Fratele meu a murit si a lasat in urma 5 copiii, iar averea pe care el a lasat-o in urma sa nu le va ajunge de mancare decat pentru cateva luni, cum o sa ma descuc cu ei pe urma?" La care sheikhul a raspuns: "Bun, atunci sa incepi sa plangi cand se vor termina aceste provizii." Si, subhan Allah / slava lui Allah se spune ca aces tom a murit cu cateva luni inainte de a se termina aceste provizii.
Si, de asemenea, povestea celui care primise o instiintare ca i se va demola casa datorita unor lucrari de infrstructura etc. S-a pus omul pe plans si s-a necajit si s-a amarat si s-a suparat, cu toate ca i se promisese o alta casa noua in schimbul celei care va fi demolate. Si, subhan Allah, slava lui Allah, toata supararea si amareala sa fusesera in  zadar, pentru ca nu i-a fost scris sa traiasca momentul demolarii casei, decedand cu ceva timp inainte de a ajunge sa-I fie demolata casa.
Asadar, nu trebuie ca omul sa se preocupe de obtinerea rizq-ului / a indestularii cu cele necesare traiului sau mai mult decat trebuie si sa se consume inutil pentru aceasta, pentru ca Allah Ar-Razaq exista, si El, Preaslavitul si Preainaltul este Cel care si-a luat obligatia de a asigura tuturor celor necesare traiului, subhan Allah – slava lui Allah.
Si a fost relatat intr-un hadis sahih (corect) cum ca Profetul lui Allah (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: "Celui care este preocupat de viata de apoi a pus Allah bogatia in inima sa si i-a adunat lui ceea ce ii apartine; si i-a dat din aceasta viata lumeasca cu usurinta. Iar celui care este preocupat de aceasta viata lumeasca a pus Allah saracia in ochii sai si i-a separate lui cele ce ii apartin si nu i-a dat din viata lumeasca decat numai ce i-a fost scris/predestinat." Subhan Allah – Slava lui Allah, fie ca Allah sa ne faca dintre cei ale caror inimi sunt intotdeauna legate de viata de apoi, prin credinta si supunere fata de Allah, si dintre cei care traiesc aceasta viata lumeasca construindu-si un lacas bun si vesnic in Paradisul vietii de apoi. Amin.

  Si intelepciunea si izbanda este a-ti fi inima bogata prin supunerea fata de Allah; bogata si impacata si linistita si multumita cu tot ceea ce Allah ti-a dat, pentru ca, cu adevarat, fericirea nu poate fi decat intru Allah, iar ce te fericeste in afara de acesta nu este decat pierdere si minciuna si ratacire. Si spune Allah, Preaslavitul si Preainaltul:
124. Însã acela care se va îndepãrta de la Pomenirea Mea va
avea parte de o viatã grea si în Ziua Învierii îl vom aduce pe el orb la
adunare.
125. El va zice: „Doamne, de ce m-ai adus pe mine orb, la adunare,
dupã ce mai înainte am fost eu bine-vãzãtor?”
126. Îi va zice lui: „Asa cum versetele Noastre au venit la tine, iar
tu le-ai uitat, asa si tu esti astãzi uitat!”
(Ta-Ha, 124-126)
Si un aspect deosebit de important este intelegerea faptului ca toate indestularile care vin de la Allah sunt indestulari premise si bune si prescrise de catre Allah celui care beneficiaza de ele, iar din acest punct de vedere orice rizq este "halal", adica permisa/buna/corecta. Atunci, insa, cand ne referim la "rizq haram"  - "indestulare interzisa", nu se foloseste acest termen decat pentru a indica modalitatea de obtinere a rizq-ului prescris de Allah prin mijloace ilicite.
Sa vedem un exemplu pentru a intelege mai bine: - spre exemplu, un hot – spune "Eu fur pentru a nu muri de foame.", dar daca el ar avea credinta in Allah si ar stii ca Allah este Ar-Razaq = Indestulatorul / Intretinatorul, va sti si ca el nu se va putea hrani decat cu o indestulare pe care Allah i-a prescris-o deja. Asadar, mancarea cu care el se hraneste i-a fost prescrisa anterior de Allah si oricum ea va ajunge la el, dar modalitatea prin care el a dobandit-o, si anume, prin furt, este o modalitatea nepermisa din punct de vedere al normelor religioase si astfel hrana sa a devenit " 'akel haram" (adica hrana nepermisa).
  

Si in incercarea de a deslusi semnificatiile preafrumosului si absolutului nume al lui Allah Ar-Razaq trebuie sa ne ferim de o capcana periculoasa si anume aceea de a intelege ca daca oricum Allah ne va indestula si ne va aduce cele necesare traiului noi nu avem decat sa stam si sa asteptam… asa cum este si zicala binecunoscuta in limba romana – "Cade para malaiata in gura lu' Natafleata"… Adica eu stau si astept sa vina "rizq"-ul de la Allah… Nici pe departe… Obligatia mea ca un bun musulman este aceea de a ma supune lui Allah si a incerca sa fiu cat mai consecvent pe calea cea dreapta a religiei si sa fac tot ceea ce imi sta in putinta si in modalitati acceptate de reglementarile religioase pentru a obtine cele necesare traiului, sa Il rog pe Allah pentru toate cele ce imi sunt de trebuinta, apoi sa ma incred in Allah si sa astept sa rasfranga aspupra mea, din mare indurarea Sa minunatele Sale binecuvantari.
Si rezumand semnificatiile preafrumosului nume al lui Allah de Ar-Razaq = Indestulatorul / Intretinatorul, reamnintim, cum ca ni s-a facut cunoscut astfel Domnul nostru azzawageal in cuvantul Sau:
إِنَّ ٱللَّهَ هُوَ ٱلرَّزَّاقُ ذُو ٱلۡقُوَّةِ ٱلۡمَتِينُ (٥٨)
58. Ci Allah este Întretinãtorul [Ar-Razzaq], Stãpânul puterii, Cel Statornic [Al-Matin].
 (Adh-Dhariat, 58)
Si ne-a instiintat de asemenea ca El este Cel mai bun Datator al celor necesare traiului, si a spus Allah Preainaltul:
وَٱلَّذِينَ هَاجَرُواْ فِى سَبِيلِ ٱللَّهِ ثُمَّ قُتِلُوٓاْ أَوۡ مَاتُواْ لَيَرۡزُقَنَّهُمُ ٱللَّهُ رِزۡقًا حَسَنً۬ا‌ۚ وَإِنَّ ٱللَّهَ لَهُوَ خَيۡرُ ٱلرَّٲزِقِينَ
(٥٨)
58. Acelora care au purces, [pãrãsindu-si cãminele], pe calea lui
Allah, iar dupã aceea au fost ucisi sau au murit, Allah le va dãrui o
bunã rãsplatã, cãci Allah este cel mai bun dintre cei care dãruiesc.
(Al-Haj, 58)
Si a spus Preaslavitul:
أَمۡ تَسۡـَٔلُهُمۡ خَرۡجً۬ا فَخَرَاجُ رَبِّكَ خَيۡرٌ۬‌ۖ وَهُوَ خَيۡرُ ٱلرَّٲزِقِينَ (٧٢)
72. Sau ceri tu de la ei o rãsplatã? Dar rãsplata Domnului tãu este
mai bunã, iar El este cel mai bun dintre îngrijitori.
(Al-Muminun, 72)
Si a spus:
قُلۡ إِنَّ رَبِّى يَبۡسُطُ ٱلرِّزۡقَ لِمَن يَشَآءُ مِنۡ عِبَادِهِۦ وَيَقۡدِرُ لَهُ ۥۚ وَمَآ أَنفَقۡتُم مِّن شَىۡءٍ۬ فَهُوَ يُخۡلِفُهُۖ ۥ وَهُوَ خَيۡرُ ٱلرَّٲزِقِينَ (٣٩)
39. Spune: “Domnul meu dã din belsug cele de trebuintã acelora
care voieste El dintre robii Sãi sau le împutineazã lor. si pentru tot
ceea ce dãruiti voi El vã va da vouã în schimb, cãci El este Cel mai
bun dintre dãruitori”.
(Saba', 39)
Allah Ar-Razaq (Cel Datator al celor necesare traiului) supusilor Sai si El este Cel care nu depinde de rizqul lor; El isi este atotsuficient si nu are nevoie de indestularea lor.
Si "Ar-Razaq" este Cel care ne-a creat si si-a asumat obligatia de a ne indestula cu cele necesare traiului. Si spune Preainaltul:
ٱللَّهُ ٱلَّذِى جَعَلَ لَڪُمُ ٱلۡأَرۡضَ قَرَارً۬ا وَٱلسَّمَآءَ بِنَآءً۬ وَصَوَّرَڪُمۡ فَأَحۡسَنَ صُوَرَڪُمۡ وَرَزَقَكُم مِّنَ ٱلطَّيِّبَـٰتِۚ ذَٲلِكُمُ ٱللَّهُ رَبُّڪُمۡۖ فَتَبَارَكَ ٱللَّهُ رَبُّ ٱلۡعَـٰلَمِينَ (٦٤)
64. Allah este Cel care v-a dat vouã pãmântul, ca sã trãiti pe el si
cerul, ca acoperis, si v-a dat vouã chip - si ce chip minunat v-a
dat! - si v-a înzestrat pe voi cu lucruri bune. Acesta este Allah,
Domnul vostru! Binecuvântat fie Allah, Stãpânul lumilor!
(Ghafir, 64)
Si si-a asumat oferirea celor necesare traiului tuturor vietatilor. Si regasim aceasta in cuvantul Preaslavitului si Preainaltului:
وَمَا مِن دَآبَّةٍ۬ فِى ٱلۡأَرۡضِ إِلَّا عَلَى ٱللَّهِ رِزۡقُهَا وَيَعۡلَمُ مُسۡتَقَرَّهَا وَمُسۡتَوۡدَعَهَا‌ۚ كُلٌّ۬ فِى ڪِتَـٰبٍ۬ مُّبِينٍ۬ (٦)
6. Si nu este vietuitoare pe pãmânt a cãrei hranã sã nu fie în grija lui
Allah. El stie locul ei de sãlas si locul în care ea va muri. Totul este
într-o Carte deslusitã.
(Hud, 6)
Si Allah, Preaslavitul, nu are nevoie de noi pentru a-I da cele de trebuinta traiului si nici sa-I dam sa manance, si nici sa-I dam sa bea, si El nu depinde de noi, nu are nevoie de noi, ci noi avem nevoie de El in toate aceste privinte, asa cum a si spus Preaslavitul si Preainaltul:
وَأۡمُرۡ أَهۡلَكَ بِٱلصَّلَوٰةِ وَٱصۡطَبِرۡ عَلَيۡہَا‌ۖ لَا نَسۡـَٔلُكَ رِزۡقً۬ا‌ۖ نَّحۡنُ نَرۡزُقُكَ‌ۗ وَٱلۡعَـٰقِبَةُ لِلتَّقۡوَىٰ (١٣٢)
132. si porunceste neamului tãu Rugãciunea [As-Salat] si fii statornic
în ea! Noi nu-ti cerem câstig, fiindcã Noi îti dãm câstig tie, iar urmarea
bunã este a evlaviei.
(Ta-ha, 132)
وَمَا خَلَقۡتُ ٱلۡجِنَّ وَٱلۡإِنسَ إِلَّا لِيَعۡبُدُونِ (٥٦) مَآ أُرِيدُ مِنۡہُم مِّن رِّزۡقٍ۬ وَمَآ أُرِيدُ أَن يُطۡعِمُونِ (٥٧)
56. Eu nu i-am creat pe djinni si oameni decât pentru ca ei sã Mã
adore.
57. Eu nu voiesc de la ei întreþinere si nici nu voiesc ca ei sã Mã hrãneascã pe Mine.
(Adh-Dhariat, 56-57)


Ar-Razaq este cel care este indreptatit intru a fi adorat
Si Allah Ar-Razaq este Cel care este indreptatit intru a fi adorat de catre supusii Sai, si a I se supune Lui, Preaslavitul, si pe oricine altcineva ar adora  in afara Sa, Preainaltul, cu adevarat acestia nu detin cele de trebuinta traiului celor care ii adora si nu au putere asupra acestui (rizq) si ca urmare ei nu sunt indreptatiti a fi adorati in afara lui Allah, si spune Allah:
وَيَعۡبُدُونَ مِن دُونِ ٱللَّهِ مَا لَا يَمۡلِكُ لَهُمۡ رِزۡقً۬ا مِّنَ ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضِ شَيۡـًٔ۬ا وَلَا يَسۡتَطِيعُونَ (٧٣)
73. si adorã ei, afarã de Allah, ceea ce nu le poate aduce lor nici o
hranã din ceruri si de pre pãmânt, cãci sunt fãrã de putere!
(An-Nahl,73)
إِنَّمَا تَعۡبُدُونَ مِن دُونِ ٱللَّهِ أَوۡثَـٰنً۬ا وَتَخۡلُقُونَ إِفۡكًا‌ۚ إِنَّ ٱلَّذِينَ تَعۡبُدُونَ مِن دُونِ ٱللَّهِ لَا يَمۡلِكُونَ لَكُمۡ رِزۡقً۬ا فَٱبۡتَغُواْ عِندَ ٱللَّهِ ٱلرِّزۡقَ وَٱعۡبُدُوهُ وَٱشۡكُرُواْ لَهُ ۥۤ‌ۖ إِلَيۡهِ تُرۡجَعُونَ (١٧)
17. Însã voi adorati în locul lui Allah niste idoli si nãscociti minciunã.
Aceia în care credeti voi în locul lui Allah nu pot avea nici un mijloc
pentru hrãnirea voastrã. Cãutati hrana voastrã la Allah, adorati-L pe
El si aduceti-I Lui multumire, cãci la El veti fi întorsi!
(Al-Ankabut, 17)
ٱللَّهُ ٱلَّذِى خَلَقَكُمۡ ثُمَّ رَزَقَكُمۡ ثُمَّ يُمِيتُڪُمۡ ثُمَّ يُحۡيِيكُمۡ‌ۖ هَلۡ مِن شُرَكَآٮِٕكُم مَّن يَفۡعَلُ مِن ذَٲلِكُم مِّن شَىۡءٍ۬‌ۚ سُبۡحَـٰنَهُ ۥ وَتَعَـٰلَىٰ عَمَّا يُشۡرِكُونَ (٤٠)
40. Allah este Cel care v-a creat pe voi, apoi v-a dat vouã cele de
trebuintã, apoi vã face pe voi sã muriti, apoi vã readuce pe voi la
viatã. Oare se aflã printre asociatii vostri cineva care sã facã ceva din
acestea? Laudã Lui! El este mai presus de ceea ce Îi faceti voi ca asociati!
(Ar-Rum, 40)
Si s-a tot repetat pentru cei care Ii faceau asociati lui Allah intrebarea care sa le desluseasca ratacirea lor intru adorarea idolilor lor cei neputinciosi, atat in a-i crea pe ei, cat si in a le oferi celor necesare traiului.
قُلۡ مَن يَرۡزُقُكُم مِّنَ ٱلسَّمَآءِ وَٱلۡأَرۡضِ أَمَّن يَمۡلِكُ ٱلسَّمۡعَ وَٱلۡأَبۡصَـٰرَ وَمَن يُخۡرِجُ ٱلۡحَىَّ مِنَ ٱلۡمَيِّتِ وَيُخۡرِجُ ٱلۡمَيِّتَ مِنَ ٱلۡحَىِّ وَمَن يُدَبِّرُ ٱلۡأَمۡرَ‌ۚ فَسَيَقُولُونَ ٱللَّهُ‌ۚ فَقُلۡ أَفَلَا تَتَّقُونَ (٣١)
31. Spune: "Cine vã dã vouã hranã îndestulãtoare din cer si de pe
pãmânt si cine este stãpân peste auz si peste vãz si-l scoate pe
cel cu viatã din cel fãrã viatã si-l scoate pe cel fãrã viatã din cel cu
viatã si Cel care orânduieste toate lucrurile?" Vor rãspunde ei:
"Allah!" Atunci spune: "Oare nu vã este vouã fricã?"
(Iunus,31)
أَمَّن يَبۡدَؤُاْ ٱلۡخَلۡقَ ثُمَّ يُعِيدُهُ ۥ وَمَن يَرۡزُقُكُم مِّنَ ٱلسَّمَآءِ وَٱلۡأَرۡضِ‌ۗ أَءِلَـٰهٌ۬ مَّعَ ٱللَّهِ‌ۚ قُلۡ هَاتُواْ بُرۡهَـٰنَكُمۡ إِن كُنتُمۡ صَـٰدِقِينَ (٦٤)
64. Nu este El Cel care a început înfãptuirea [omului] si apoi îl va face
din nou? Oare Cine este Cel care vã dã din cer si de pe pãmânt cele
de trebuintã traiului? Oare existã altã divinitate alãturi de Allah?
Spune: “Aduceti dovada voastrã dacã voi sunteti cei care grãiesc adevãrul!”
(An-Naml, 64)
قُلۡ مَن يَرۡزُقُكُم مِّنَ ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضِۖ قُلِ ٱللَّهُۖ وَإِنَّآ أَوۡ إِيَّاڪُمۡ لَعَلَىٰ هُدًى أَوۡ فِى ضَلَـٰلٍ۬ مُّبِينٍ۬ (٢٤)  
24. Spune: “Cine vã dãruieste cu cele de trebuintã pe voi din ceruri si
de pre pãmânt?” Spune: “Allah! si noi sau voi suntem pe un
drum bun sau într-o rãtãcire rãzveditã”.
(Saba'a, 24)
يَـٰٓأَيُّہَا ٱلنَّاسُ ٱذۡكُرُواْ نِعۡمَتَ ٱللَّهِ عَلَيۡكُمۡۚ هَلۡ مِنۡ خَـٰلِقٍ غَيۡرُ ٱللَّهِ يَرۡزُقُكُم مِّنَ ٱلسَّمَآءِ وَٱلۡأَرۡضِۚ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَۖ فَأَنَّىٰ تُؤۡفَكُونَ (٣)
3. O, oameni! Aduceti-vã aminte de îndurarea lui Allah asupra
voastrã! Oare mai este vreun alt creator afarã de Allah care sã vã
dãruiascã cu cele de trebuintã pe voi din cer si de pre pãmânt? Nu
existã altã divinitate afarã de El! Cum de puteti voi fi abãtuti?
(Fatir,3)
Si daca raspunsul este cum ca Allah este Cel care ofera cele de trebuinta traiului, Intretinatorul, atunci obligatia oamenilor este de a-L adora fara a-I face Lui, Preaslavitul, asociati, pentru ca, cu adevarat, Intretinatorul este Cel indreptatit intru a fi adorat.
Si daca El Unicul este Intretinatorul, atunci El este Cel cu putere in a opri indestularea Sa, si El este Cel care opreste si ia indestularea creatiilor Sale. Si spune Allah:
أَمَّنۡ هَـٰذَا ٱلَّذِى يَرۡزُقُكُمۡ إِنۡ أَمۡسَكَ رِزۡقَهُ ۥ‌ۚ بَل لَّجُّواْ فِى عُتُوٍّ۬ وَنُفُورٍ (٢١)
21. Cine este acela care vã îngrijeste pe voi, dacã El opreste darurile
Sale? Însã ei stãruie în semetia lor si în fuga lor [de Adevãr].
(Al-Mulk, 21)
 قُلۡ أَرَءَيۡتُمۡ إِنۡ أَصۡبَحَ مَآؤُكُمۡ غَوۡرً۬ا فَمَن يَأۡتِيكُم بِمَآءٍ۬ مَّعِينِۭ (٣٠)

30. Spune: "Ce credeti? De se va strecura apa voastrã în adânc, cine
vã va aduce apã de izvor?"
(Al-Mulk, 30)

Si un aspect deosebit cu privire la acest preafrumos nume al lui Allah este cererea "rizq"-ului / a indestularii de la Allah pe pamantul lui Allah
Si, cu adevarat, ne-a dispus Allah sa mergem pe pamantul lui Allah cel larg si intins si sa purcedem catre dobandirea indestularii lui Allah.
Si a spus Preaslavitul si Preainaltul:
هُوَ ٱلَّذِى جَعَلَ لَكُمُ ٱلۡأَرۡضَ ذَلُولاً۬ فَٱمۡشُواْ فِى مَنَاكِبِہَا وَكُلُواْ مِن رِّزۡقِهِۦ‌ۖ وَإِلَيۡهِ ٱلنُّشُورُ (١٥)
15. El este Cel care v-a fãcut pãmântul supus. Deci strãbateti
întinderile sale. si mâncati din înzestrarea Lui. si la El este învierea
(Al-Mulk, 15)
Si, cu adevarat, a creat Allah pentru noi pamantul, si ne-a prescris noua pe el indestularea noastra si a facut pe el nenumarate feluri de plante si fructe. Si a spus Preaslavitul:
وَجَعَلَ فِيہَا رَوَٲسِىَ مِن فَوۡقِهَا وَبَـٰرَكَ فِيہَا وَقَدَّرَ فِيہَآ أَقۡوَٲتَہَا فِىٓ أَرۡبَعَةِ أَيَّامٍ۬ سَوَآءً۬ لِّلسَّآٮِٕلِينَ (١٠)
10. si El a pus de deasupra lui [a pãmântului] munti neclintiti si L-a
binecuvântat si a orânduit pe el toate cele necesare pentru hranã,
pânã la patru zile ca rãspuns pentru aceia care întreabã
(Fusillat, 10)
Si a coborat apa din cer si a inviat cu ea pamantul dupa ce era fara viata. Si a spus Allah:
وَٱخۡتِلَـٰفِ ٱلَّيۡلِ وَٱلنَّہَارِ وَمَآ أَنزَلَ ٱللَّهُ مِنَ ٱلسَّمَآءِ مِن رِّزۡقٍ۬ فَأَحۡيَا بِهِ ٱلۡأَرۡضَ بَعۡدَ مَوۡتِہَا وَتَصۡرِيفِ ٱلرِّيَـٰحِ ءَايَـٰتٌ۬ لِّقَوۡمٍ۬ يَعۡقِلُونَ (٥)
5. si în schimbarea noptii si zilei si în hrana pe care Allah a pogorât-o
din cer si a înviat pãmântul cu ea, dupã ce el a fost mort, si în
schimbarea vânturilor se aflã semne pentru un neam de oameni care pricep.
(Al-Jathya, 5)
ٱلَّذِى جَعَلَ لَكُمُ ٱلۡأَرۡضَ فِرَشً۬ا وَٱلسَّمَآءَ بِنَآءً۬ وَأَنزَلَ مِنَ ٱلسَّمَآءِ مَآءً۬ فَأَخۡرَجَ بِهِۦ مِنَ ٱلثَّمَرَٲتِ رِزۡقً۬ا لَّكُمۡ‌ۖ فَلَا تَجۡعَلُواْ لِلَّهِ أَندَادً۬ا وَأَنتُمۡ تَعۡلَمُونَ (٢٢
22. [Slãviti-L pe] cel care v-a fãcut vouã pãmântul un covor  si cerul
o zidire si a pogorât din cer apã si a scos prin ea, din roade, hranã
pentru voi. De vreme ce voi stiti [toate acestea], nu-i faceti lui Allah semeni!(
(Al-Baqara, 22)
Si dreptcredinciosul nu trebuie sa caute ajutorul intru obtinerea celor necesare traiului sau decat numai la Allah
Si daca Allah este Ar-Razaq si El este Unicul Indestulator, atunci se impune ca supusii Sai sa caute ajutor la El in obtinerea rizq-ului; si daca picaturile de ploaie au fost prinse in cer si nelasate sa cada, sa ne rugam Indestulatorului, Preaslavitul si Preainaltul pentru a ne da apa si pentru a pogori asupra noastra ploaia, si pentru a cobori asupra noastra binecuvantarile cerului. Si tot astfel, daca am plantat/sadit, si noi stim ca Allah este Indestulatorul – Ar-Razaq, sa ne indreptam catre El, Preaslavitul, implorandu-I in a avea grija de plantele noastre si sa le sporeasca si sa le binecuvanteze, si aceasta este indrumarea dreptcredinciosilor.
Si ne este cunoscut si exemplul profetului nostru Avraam (Ibrahim - Pacea lui Allah fie asupra sa!) care l-a rugat pe Allah pentru a indestula si a da celor de trebuinta traiului neamului din Mekkah( "Beit al-Haram") si familiei sale pe care, prin porunca lui Allah, o locuise intr-o vale pustie si fara de veredeata. Si aminteste Allah aceasta in cuvintele Preainaltului:
 وَإِذۡ قَالَ إِبۡرَٲهِـۧمُ رَبِّ ٱجۡعَلۡ هَـٰذَا بَلَدًا ءَامِنً۬ا وَٱرۡزُقۡ أَهۡلَهُ ۥ مِنَ ٱلثَّمَرَٲتِ مَنۡ ءَامَنَ مِنۡہُم بِٱللَّهِ وَٱلۡيَوۡمِ ٱلۡأَخِرِ‌ۖ قَالَ وَمَن كَفَرَ فَأُمَتِّعُهُ ۥ قَلِيلاً۬ ثُمَّ أَضۡطَرُّهُ ۥۤ إِلَىٰ عَذَابِ ٱلنَّارِ‌ۖ وَبِئۡسَ ٱلۡمَصِيرُ (١٢٦)
126. si [luati aminte] când a zis Avraam: “Doamne, fã-l un oras al
pãcii si hrãneste poporul lui cu roade, pe aceia dintre ei care cred în
Allah si în Ziua de Apoi”. si a rãspuns [Allah]: “Iar cel care nu crede,
va avea parte de bucurie si de hranã putin timp, apoi îl voi supune la
chinurile iadului. Vai, ce soartã cumplitã!”
(Al-Baqara, 126)
Si a spus 'Isa (Isus) – Pacea lui Allah fie asupra sa! – in ruga sa:
قَالَ عِيسَى ٱبۡنُ مَرۡيَمَ ٱللَّهُمَّ رَبَّنَآ أَنزِلۡ عَلَيۡنَا مَآٮِٕدَةً۬ مِّنَ ٱلسَّمَآءِ تَكُونُ لَنَا عِيدً۬ا لِّأَوَّلِنَا وَءَاخِرِنَا وَءَايَةً۬ مِّنكَ‌ۖ وَٱرۡزُقۡنَا وَأَنتَ خَيۡرُ ٱلرَّٲزِقِينَ (١١٤)
114. Atunci a zis Isus, fiul Mariei: "O, Allah, Stãpân al nostru!
Coboarã-ne nouã o masã servitã din cer ca sã ne fie nouã sãrbãtoare -
pentru cel dintâi si pentru cel din urmã dintre noi - si semn de la Tine!
si blagosloveste-ne pe noi cu cele de ospãt, cãci Tu esti Cel mai bun
dintre cei care hrãnesc!".
(Al-Ma'ida, 114)

Si daca Allah este Ar-Razaq, atunci Lui, Preaslavitul, trebuie sa ii multumim pentru indestularile cu care ne-a binecuvantat si sa ne conformam si urmam prescriptiilor Sale

Si cu adevarat ne-a indrumat Allah Preaslavitul si Preainaltul in a-I multumi pentru binecuvantarile pe care le revarsa asupra noastra dintre cele de trebuinta traiului.
Si a spus Allah:
وَٱذۡڪُرُوٓاْ إِذۡ أَنتُمۡ قَلِيلٌ۬ مُّسۡتَضۡعَفُونَ فِى ٱلۡأَرۡضِ تَخَافُونَ أَن يَتَخَطَّفَكُمُ ٱلنَّاسُ فَـَٔاوَٮٰكُمۡ وَأَيَّدَكُم بِنَصۡرِهِۦ وَرَزَقَكُم مِّنَ ٱلطَّيِّبَـٰتِ لَعَلَّڪُمۡ تَشۡكُرُونَ (٢٦)
26. Aduceti-vã aminte când voi erati putini la numãr, slabi si
oprimati pe pãmânt si vã temeati sã nu vã rãpunã oamenii, însã El
v-a dat adãpost si v-a întãrit cu ajutorul Lui si v-a îndestulat cu
bunãtãti, pentru ca voi sã fiti multumitori!
(Al-'Anfal, 26)
يَـٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ ڪُلُواْ مِن طَيِّبَـٰتِ مَا رَزَقۡنَـٰكُمۡ وَٱشۡكُرُواْ لِلَّهِ إِن ڪُنتُمۡ إِيَّاهُ تَعۡبُدُونَ (١٧٢)
127. si când Avraam si Ismail au ridicat temeliile Casei, [au zis ei]:
“Doamne, primeste-o de la noi! Tu esti Cel care Aude Totul [si]
Atoatestiutor [As-Sami’, Al-’Alim]!
(Al-Baqara, 172)
Asa cum ne-a instiintat, de asemenea, Domnul nostrum cum ca "AL-ISTIQAMAH" indreptarea intru respectarea prescriptiilor Sale si urmarea legilor Sale, deschid pentru noi binecuvantarile cerului si ale pamantului, asa cum a spus Preaslavitul:
وَلَوۡ أَنَّ أَهۡلَ ٱلۡقُرَىٰٓ ءَامَنُواْ وَٱتَّقَوۡاْ لَفَتَحۡنَا عَلَيۡہِم بَرَكَـٰتٍ۬ مِّنَ ٱلسَّمَآءِ وَٱلۡأَرۡضِ وَلَـٰكِن كَذَّبُواْ فَأَخَذۡنَـٰهُم بِمَا ڪَانُواْ يَكۡسِبُونَ (٩٦)
96. Dacã neamurile acestor cetãti ar fi crezut si ar fi avut fricã,
atunci Noi le-am fi dãruit binecuvântãri din cer si de pre pãmânt.
Însã ei i-au socotit mincinosi si din aceastã pricinã Noi i-am
apucat pentru ceea ce au agonisit.
(Al-'Araf, 96)
Si a spus despre evrei si crestini:
وَلَوۡ أَنَّہُمۡ أَقَامُواْ ٱلتَّوۡرَٮٰةَ وَٱلۡإِنجِيلَ وَمَآ أُنزِلَ إِلَيۡہِم مِّن رَّبِّہِمۡ لَأَڪَلُواْ مِن فَوۡقِهِمۡ وَمِن تَحۡتِ أَرۡجُلِهِم‌ۚ مِّنۡہُمۡ أُمَّةٌ۬ مُّقۡتَصِدَةٌ۬‌ۖ وَكَثِيرٌ۬ مِّنۡہُمۡ سَآءَ مَا يَعۡمَلُونَ (٦٦)
66. Dacã ei ar împlini Tora si Evanghelia si ceea ce li s-a pogorât de
la Domnul lor, atunci ar mânca ei din cele care se aflã deasupra lor
si din cele care se aflã sub picioarele lor. Printre ei se aflã un grup
care purcede pe o cale de mijloc, însã multi dintre ei sãvârsesc numai rãutãti.
(Al-Ma'ida, 66)
Si cu adevarat si-a indemnat Noe (Pacea lui Allah fie asupra sa!) neamul sau in a se cai de la a-I face asociati lui Allah si la a se intoarce cu cainta la Allah, si le-a promis in schimbul acestora cum ca Allah le va deschide lor binecuvantarile cerului si al pamantului.
Si spune Allah:
ثُمَّ إِنِّىٓ أَعۡلَنتُ لَهُمۡ وَأَسۡرَرۡتُ لَهُمۡ إِسۡرَارً۬ا (٩) فَقُلۡتُ ٱسۡتَغۡفِرُواْ رَبَّكُمۡ إِنَّهُ ۥ كَانَ غَفَّارً۬ا (١٠) يُرۡسِلِ ٱلسَّمَآءَ عَلَيۡكُم مِّدۡرَارً۬ا (١١) وَيُمۡدِدۡكُم بِأَمۡوَٲلٍ۬ وَبَنِينَ وَيَجۡعَل لَّكُمۡ جَنَّـٰتٍ۬ وَيَجۡعَل لَّكُمۡ أَنۡہَـٰرً۬ا (١٢)
9. Apoi le-am vorbit lor deschis si le-am vorbit lor în tainã
10. si le-am zis lor: "Rugati-vã de iertare Domnului vostru, cãci El
este Iertãtor [Ghaffar],
11. Pentru ca El sã trimitã asupra voastrã cerul cu ploaie din belsug
12. si pentru ca sã vã dãruiascã vouã averi si copii si sã vã dea vouã
grãdini si sã vã dea vouã pâraie!
(Nuh, 9-12)
Si adevar a spus Preaslavitul cum ca intarirea pe calea cea dreapta a lui Allah sporeste binecuvantarile si indestularile acestuia:
وَأَلَّوِ ٱسۡتَقَـٰمُواْ عَلَى ٱلطَّرِيقَةِ لَأَسۡقَيۡنَـٰهُم مَّآءً غَدَقً۬ا (١٦)
16. si de vor merge ei pe calea cea dreaptã, le vom da Noi apã din belsug,
(Ad-Djinn, 16)
Si a spus:
وَيَرۡزُقۡهُ مِنۡ حَيۡثُ لَا يَحۡتَسِبُ‌ۚ وَمَن يَتَوَكَّلۡ عَلَى ٱللَّهِ فَهُوَ حَسۡبُهُ ۥۤ‌ۚ إِنَّ ٱللَّهَ بَـٰلِغُ أَمۡرِهِۦ‌ۚ قَدۡ جَعَلَ ٱللَّهُ لِكُلِّ شَىۡءٍ۬ قَدۡرً۬ا (٣)
3. si-l va înzestra pe el de unde el nici nu se asteaptã. Iar aceluia care
se încrede în Allah, El îi este de ajuns, cãci Allah împlineste lucrul Sãu
si Allah a stabilit un termen pentru fiecare lucru.
(At-Talaq, 3)

Si legat de ideea de "rizq", dintre cele mai mari pacate este acela de a face "permisa" sau "interzisa" indestularea cu care Allah ii binecuvanteaza, dupa poftele si dorintele proprii
Si, cu adevarat, ne-a facut noua cunoscut Domnul nostru Cel Preainalt cum ca dintre cele mai mari pacate este si acela de a face "permis" (halal) sau "interzis" (haram) dupa bunul nostru plac cele cu care Allah ne-a indestulat, precum si a ne da cu parerea dupa cheful nostrum in aceasta privinta. Si Allah a condamnat urmarea celor care dau aceste "legi" si supunere fata de ei fara de Allah si a spus Allah Preainaltul:
ٱشۡتَرَوۡاْ بِـَٔايَـٰتِ ٱللَّهِ ثَمَنً۬ا قَلِيلاً۬ فَصَدُّواْ عَن سَبِيلِهِۦۤ‌ۚ إِنَّہُمۡ سَآءَ مَا ڪَانُواْ يَعۡمَلُونَ (٩)
9. Ei au schimbat versetele lui Allah pe un pret de nimic si i-au
împiedicat [si pe altii] de la calea Lui. si cât de rãu este ceea ce fac ei!
(At-Tawbah,9)
Si a clarificat profetul (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) cum ca ratacirea lor a fost prin urmarea de catre ei a ceea ce faceau permis si a ceea ce faceau interzis negand oranduirea lui Allah Cel plin de Gloria si Noblete.
Si a spus Allah Preamaretul referindu-se la acest gen de oameni:
قُلۡ أَرَءَيۡتُم مَّآ أَنزَلَ ٱللَّهُ لَكُم مِّن رِّزۡقٍ۬ فَجَعَلۡتُم مِّنۡهُ حَرَامً۬ا وَحَلَـٰلاً۬ قُلۡ ءَآللَّهُ أَذِنَ لَكُمۡ‌ۖ أَمۡ عَلَى ٱللَّهِ تَفۡتَرُونَ (٥٩)
59. Spune: “Vedeti ce v-a pogorât Allah drept mijloace de vietuire?!
Iar voi ati interzis o parte dintre ele si ati îngãduit [o altã parte]”.
Spune: “Allah v-a îngãduit vouã acestea sau voi nãscociti împotriva lui Allah?”
(Yunus, 59)

وَلَا تَقُولُواْ لِمَا تَصِفُ أَلۡسِنَتُڪُمُ ٱلۡكَذِبَ هَـٰذَا حَلَـٰلٌ۬ وَهَـٰذَا حَرَامٌ۬ لِّتَفۡتَرُواْ عَلَى ٱللَّهِ ٱلۡكَذِبَ‌ۚ إِنَّ ٱلَّذِينَ يَفۡتَرُونَ عَلَى ٱللَّهِ ٱلۡكَذِبَ لَا يُفۡلِحُونَ (١١٦)
116. si nu spuneti, luându-vã dupã limbile voastre care rostesc
minciuni: „Acesta este îngãduit si acesta este oprit", pentru a
nãscoci minciunã împotriva lui Allah! Aceia care nãscocesc minciuni
împotriva lui Allah nu vor izbândi.
(An-Nahl, 116)

Si vasta si absoluta intelepciunea a lui Allah poate fi regasita si in sporirea sau micsorarea "rizq"-ului unora dintre supusii Sai
Si, de asemenea, ne-a facut cunoscut noua Domnul nostru cum ca El sporeste indestularea Sa unora dintre supusii Sai in aceasta viata lumeasca, si o restrange si o micsoreaza altora – ca si incercare si testare pentru ei, si nu ca semn de iubire sau ura fata de acestia.
Si a spus Allah:
وَٱللَّهُ فَضَّلَ بَعۡضَكُمۡ عَلَىٰ بَعۡضٍ۬ فِى ٱلرِّزۡقِ‌ۚ فَمَا ٱلَّذِينَ فُضِّلُواْ بِرَآدِّى رِزۡقِهِمۡ عَلَىٰ مَا مَلَڪَتۡ أَيۡمَـٰنُہُمۡ فَهُمۡ فِيهِ سَوَآءٌ‌ۚ أَفَبِنِعۡمَةِ ٱللَّهِ يَجۡحَدُونَ (٧١)
71. Allah i-a pus pe unii dintre voi înaintea altora în privinta celor
necesare vietuirii. Însã cei care au fost alesi nu dau din partea
lor celor asupra cãrora au deplinã stãpânire, asa fel ca sã fie întru
aceasta deopotrivã. Oare tãgãduiesc ei binefacerile lui Allah?
(An-Nahl, 71)
قَالَ رَبِّ إِنِّىٓ أَخَافُ أَن يُكَذِّبُونِ (١٢)
12. Ale Lui sunt cheile [comorilor] cerurilor si ale pãmântului; El
dãruieste cu prisosintã cele spre vietuire, cui voieste El, sau le
dãruieste cu mãsurã, [cui voieste El]; El este Atoatestiutor [‘Alim].
(Ash-Shuraa, 12)
Si cu adevarat a sporit Allah indestularea Sa celor buni asa cum au fost profetii Sai David ("Dauud") si Solomon (Suleiman) – Pacea lui Allah fie asupra lor! – precum si celor rai dintre creatiile Sale ca spre exemplu Faraon si Haman si Qarun; si a restrains indestularea cu cele necesare traiului unora dintre cei buni, precum si unora dintre cei rai dintre cretiile Sale, ceea ce arata micimea si neinsemnatatea acestei vieti lumesti  - ad-dunia- caci, daca ar valora aceasta viata lumeasca pentru Allah cat si aripa unei musculite nu ar fi dat din ea unui necredincios sa bea nici macar cat o sorbitura de apa; si pentru aceasta gresesc cei care cred ca Allah le-a sporit rizqul / indestularea datorita faptului ca ei ar fi privilegiati sau datorita statusului /pozitiei lor inalte, si ii vezi fericiti de ceea de le-a dat Allah intr-o modalitate care ii conduce la ingamfare si ingamfare si nedreptatirea supusilor lui Allah, si, cu adevarat, gresesc cei care se semetesc cu privire la originile lor nobile si se incred si domina pamantul.
Si ne sta ca exemplu si povestea lui Qarun, caruia, cu adevarat, i-a dat Allah o vasta indestulare, dupa cum spune Preainaltul:
إِنَّ قَـٰرُونَ ڪَانَ مِن قَوۡمِ مُوسَىٰ فَبَغَىٰ عَلَيۡهِمۡ‌ۖ وَءَاتَيۡنَـٰهُ مِنَ ٱلۡكُنُوزِ مَآ إِنَّ مَفَاتِحَهُ ۥ لَتَنُوٓأُ بِٱلۡعُصۡبَةِ أُوْلِى ٱلۡقُوَّةِ إِذۡ قَالَ لَهُ ۥ قَوۡمُهُ ۥ لَا تَفۡرَحۡ‌ۖ إِنَّ ٱللَّهَ لَا يُحِبُّ ٱلۡفَرِحِينَ (٧٦)
76. Qarun a fost din neamul lui Moise, însã el s-a rãzvrãtit
împotriva lor. si i-am dat Noi atâtea comori, încât numai cheile lui
apãsau greu asupra unei cete de [bãrbati] vânjosi.
(Al-Qasas, 76)


Si i-au spus lui inteleptii neamului sau:
 إِذۡ قَالَ لَهُ ۥ قَوۡمُهُ ۥ لَا تَفۡرَحۡ‌ۖ إِنَّ ٱللَّهَ لَا يُحِبُّ ٱلۡفَرِحِينَ (٧٦)
وَٱبۡتَغِ فِيمَآ ءَاتَٮٰكَ ٱللَّهُ ٱلدَّارَ ٱلۡأَخِرَةَ‌ۖ وَلَا تَنسَ نَصِيبَكَ مِنَ ٱلدُّنۡيَا‌ۖ وَأَحۡسِن ڪَمَآ أَحۡسَنَ ٱللَّهُ إِلَيۡكَ‌ۖ وَلَا تَبۡغِ ٱلۡفَسَادَ فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۖ إِنَّ ٱللَّهَ لَا يُحِبُّ ٱلۡمُفۡسِدِينَ (٧٧)
si când i-a zis lui neamul sãu: “Nu te semeti, fiindcã Allah nu-i iubeste pe cei care se semetesc,

77. Ci cautã cu ceea ce ti-a dãruit Allah Casa cea vesnicã! si nu uita
partea ta din aceastã viatã! si fã bine, asa dupã cum si Allah ti-a
fãcut tie bine! si nu umbla dupã stricãciune pe pãmânt, fiindcã Allah
nu-i iubeste pe cei care fac stricãciune",
(Al-Qasas, 76-77)
Insa a fost raspunsul sau raspunsul unui om rau nedrept, care se semeteste si care nu recunoaste binecuvantarile lui Allah asupra sa si nu Ii raspunde in mod corespunzator Preainaltului si Indestulatorului sau prin multumire (shukr). Si a spus Allah:
قَالَ إِنَّمَآ أُوتِيتُهُ ۥ عَلَىٰ عِلۡمٍ عِندِىٓ‌ۚ (٧٨)
78. A zis el: “Mie mi s-a dat ceea ce am numai pentru stiinta pe care eu o stãpânesc!”
(Al-Qasas, 78)
Si, cu adevarat, l-a pedepsit Allah si pe Haman pentru vorbele sale si a spus Allah:
أَوَلَمۡ يَعۡلَمۡ أَنَّ ٱللَّهَ قَدۡ أَهۡلَكَ مِن قَبۡلِهِۦ مِنَ ٱلۡقُرُونِ مَنۡ هُوَ أَشَدُّ مِنۡهُ قُوَّةً۬ وَأَڪۡثَرُ جَمۡعً۬ا‌ۚ وَلَا يُسۡـَٔلُ عَن ذُنُوبِهِمُ ٱلۡمُجۡرِمُونَ (٧٨)
Oare el nu stia cã Allah a nimicit înainte de el
dintre neamuri pe cine era mai puternic decât el si adunase mai multe
bunuri? Iar nelegiuitii nu sunt întrebati pentru pãcatele lor!
(Al-Qasas, 78)
Si cand s-a aratat Haman poporului sau in toata splendoarea si maretia si impodobirea sa, a crescut in ochii celor in ale caror inimi Dunia era mareata, si au spus ei, asa cum Allah Preaslavitul aminteste in Nobilul Coran:
فَخَرَجَ عَلَىٰ قَوۡمِهِۦ فِى زِينَتِهِۦ‌ۖ قَالَ ٱلَّذِينَ يُرِيدُونَ ٱلۡحَيَوٰةَ ٱلدُّنۡيَا يَـٰلَيۡتَ لَنَا مِثۡلَ مَآ أُوتِىَ قَـٰرُونُ إِنَّهُ ۥ لَذُو حَظٍّ عَظِيمٍ۬ (٧٩)
79. si a iesit el dinaintea neamului sãu cu toatã podoaba sa. Cei
care voiau viata lumeascã au zis atunci: “O, de-am avea si noi
asemenea cu ceea ce i s-a dat lui Qarun! El este [un om] cu mare noroc!”
(Al-Qasas, 79)
Si li s-a opus lor cei care detineau cunoasterea si indreptarea incercand sa le corecteze lor falsa intelegere si aprecierea lor, si refuzand gresita lor parere prin cuvintele acestora mentionate in Nobilul Coran:
وَقَالَ ٱلَّذِينَ أُوتُواْ ٱلۡعِلۡمَ وَيۡلَڪُمۡ ثَوَابُ ٱللَّهِ خَيۡرٌ۬ لِّمَنۡ ءَامَنَ وَعَمِلَ صَـٰلِحً۬ا وَلَا يُلَقَّٮٰهَآ إِلَّا ٱلصَّـٰبِرُونَ (٨٠)
80. Însã aceia cãrora le-a fost dãruitã stiinta au zis: “Vai vouã!
Rãsplata lui Allah este mai bunã pentru aceia care cred si
sãvârsesc fapte bune!” Însã ea [rãsplata] nu va fi primitã decât de
cãtre cei statornici
(Al-Qasas, 80)
Si, cu adevarat, l-a luat Allah pe Qarun, pedepsindu-l intr-o modalitate mareata.
Si spune Preainaltul:
81 . Noi am fãcut ca pãmântul sã-l înghitã pe el si casa lui si nu a
avut el nici o ceatã care sã-l sprijine împotriva lui Allah si nu a fost
el dintre cei în stare sã se ajute pe ei însisi.
82. si cei care doriserã ieri sã fie în locul lui au zis în dimineata
urmãtoare: “Vai! Într-adevãr Allah mãreste câstigul aceluia care
voieste El dintre robii Sãi sau îl micsoreazã. Dacã Allah nu ar fi
fost milostiv cu noi, ar fi [lãsat pãmântul] sã ne înghitã si pe noi.
Vai! Într-adevãr necredinciosii nu izbândesc!”
(Al-Qasas, 81-82)
Si cu adevarat a facut Allah din vestea a ceea ce i s-a intamplat lui Qarun pilda si invatatura si luare aminte  si o lectie din care sa traga invatatura intreaga omenire, de-a lungul secolelor ce vor veni dupa el; si aceasta pentru a sti ca sporirea de catre Allah a rizqului / a indestularii cu cele necesare traiului pentru anumiti oameni, aceasta nu este generozitate fata de acestia si nici un tratament special si nici o binecuvantare si, cu adevarat, poate fi un motiv pentru distrugere si daramare pentru in aceasta viata lumeasca, daca cei care detin acest rizq nu s-au supus lui Allah si s-au semetit in raport cu supusii lui Allah si nu au crezut in binecuvantarile lui Allah.
 
Insa dreptcredinciosilor le-a fost predestinate un rizq si o indestulare minunate in viata de apoi si aceasta nu le este specifica si necredinciosilor
Si am vorbit pana acum despre rizqul / indestularea lui Allah in dunia, in viata lumeasca, acea indestularea oferita deopotriva credinciosului si necredinciosului;  insa in viata de apoi Allah a destinat indestularea numai dreptcredinciosilor si i-a privat de acesta pe necredinciosi si indestularea vietii de apoi este un rizq maret si vast, neingradit de nici o granita, si nu poate fi apreciata marimea lui decat de catre Allah Preainaltul, iar rizqul neamului Raiului nu se termina niciodata. Fie ca Allah sa ne faca dintre acestia!
Si a spus Allah Preaslavitul si Preainaltul:
إِنَّ هَـٰذَا لَرِزۡقُنَا مَا لَهُ ۥ مِن نَّفَادٍ (٥٤)
54. Acesta va fi darul Nostru [pentru voi] si el va fi fãrã de sfârsit.
(Sad, 54)
Si El ii indestuleaza pe ei fara masura. Si spune Preainaltul:
وَإِنَّ لَهُ ۥ عِندَنَا لَزُلۡفَىٰ وَحُسۡنَ مَـَٔابٍ۬ (٤٠)
40. Cel care sãvârseste o faptã rea nu va fi rãsplãtit decât cu
una asemãnãtoare cu ea, iar cel care sãvârseste o faptã bunã - fie el
bãrbat sau muiere - si este credincios, acela va intra în Rai, unde va
primi cele de trebuintã, fãrã socotealã
(Ghafir, 40)
Si cine a cunoscut caracteristicile Raiului a avut stiinta despre vastitatea indestularii neamului sau si multitudinea sa si bunatatea sa si diversitatea sa. Si a spus Allah:
يُطَافُ عَلَيۡہِم بِصِحَافٍ۬ مِّن ذَهَبٍ۬ وَأَكۡوَابٍ۬‌ۖ وَفِيهَا مَا تَشۡتَهِيهِ ٱلۡأَنفُسُ وَتَلَذُّ ٱلۡأَعۡيُنُ‌ۖ وَأَنتُمۡ فِيهَا خَـٰلِدُونَ (٧١)
71. Se va trece printre ei cu tipsii de aur si cupe; în el se va afla
tot ceea ce poftesc sufletele si place ochilor. "si în veci veti rãmâne
voi în el,
(Az-Zukhruf, 71)
Insa in ceea ce ii priveste pe locuitorii Iadului, Nobilul Coran ne descrie situatia lor:
فِى سَمُومٍ۬ وَحَمِيمٍ۬ (٤٢) وَظِلٍّ۬ مِّن يَحۡمُومٍ۬ (٤٣) لَّا بَارِدٍ۬ وَلَا كَرِيمٍ (٤٤) إِنَّہُمۡ كَانُواْ قَبۡلَ ذَٲلِكَ مُتۡرَفِينَ (٤٥)
42. [Ei se vor afla în mijlocul] vântului arzãtor si apei clocotite,
43. La o umbrã de fum negru,
44. Nici rãcoros, nici plãcut.
45. Ei au fost înainte de aceasta în îndestulare
(Al-Waqia, 42-45)
Si atunci cand le cer locuitorilor Raiului sa le dea si lor din apa si cele cu care Allah i-a indestulat, acestia le raspund ca aceste binecuvantari ale Raiului Allah le-a interzis necredinciosilor, asa cum este amintit in Coran:
وَنَادَىٰٓ أَصۡحَـٰبُ ٱلنَّارِ أَصۡحَـٰبَ ٱلۡجَنَّةِ أَنۡ أَفِيضُواْ عَلَيۡنَا مِنَ ٱلۡمَآءِ أَوۡ مِمَّا رَزَقَڪُمُ ٱللَّهُ‌ۚ قَالُوٓاْ إِنَّ ٱللَّهَ حَرَّمَهُمَا عَلَى ٱلۡكَـٰفِرِينَ (٥٠)
50. si oaspetii Iadului vor striga cãtre oaspetii Raiului: “Vãrsati si
asupra noastrã apã sau altceva din ceea ce v-a dãruit Allah!”(82) Însã ei
vor rãspunde: “Allah le-a oprit pentru necredinciosii
(Al-'Araf, 50)
Subhan Allah – slava lui Allah!
Si daca ai stiut ca Allah este Indestulatorul si ale lui sunt toate cu care ne-a indestulat si ne-a binecuvantat, atunci nu te zgarci in a da din "rizq"-ul lui Allah supusilor lui Allah
Si se cuvine ca cei care cred in Allah sa simta si sa constientizeze ca ceea ce se afla in mainile lor in aceasta viata lumeasca este de fapt rizqul / indestularea lui Allah, si nu le este permis lor sa se zgarceasca in privinta cheltuielii acestor bunuri in modalitatea care sa aduca multumirea lui Allah, si, cu adevarat, este o fapta josnica si urata a-I interzice lui Allah (adica a nu I se supune) in ceea ce de fapt ii apartine. Si spune Preainaltul:
وَأَنفِقُواْ مِن مَّا رَزَقۡنَـٰكُم مِّن قَبۡلِ أَن يَأۡتِىَ أَحَدَكُمُ ٱلۡمَوۡتُ فَيَقُولَ رَبِّ لَوۡلَآ أَخَّرۡتَنِىٓ إِلَىٰٓ أَجَلٍ۬ قَرِيبٍ۬ فَأَصَّدَّقَ وَأَكُن مِّنَ ٱلصَّـٰلِحِينَ (١٠)
10. si dãruiti din cele cu care v-am înzestrat Noi, înainte ca
moartea sã vinã la unul dintre voi si sã zicã el: “Doamne, mai dã-mi
un rãgaz pânã la un termen apropiat, astfel încât sã fac eu milostenie
si sã fiu dintre cei evlaviosi!”,
(Al-Munafiqun, 10)

Si cel care crede in Allah Ar-Razaq trebuie sa accepte cele cu care Allah l-a indestulat, in forma in care El, Preaslavitul si Preainaltul l-a indestulat, pentru ca nu a facut aceasta decat in virtutea unei cunoasteri si a unei intelepciuni sublime.
Si trebuie sa incepi, in primul rand prin a accepta parintii pe care Allah ti i-a prescris, chiar daca ti-ai fi dorit sa provii dintr-o familie mai instarita sau de o alta conditie sociala; si trebuie sa accepti felul in care tu arati, pentru ca asa te-a creat Allah – si inaltimea, scundetea, corpul atletic, slab sau gras, placut sau neplacut, acesta este felul in care Allah te-a creat, iar opunerea sau negarea actelor lui Allah se poate constitui intr-un act de necredinta.
Si trebuie sa accepti tu modul in care Allah te-a indestulat – in privinta parintilor tai, a modului de a arata, a sotiei/sotului, a copiilor, a averii si a tuturor celorlalte binecuvantari pogorate asupra ta si sa fii impacat cu acestea si sa-I multumesti lui Allah, pentru ca, asa cum ne-a instiintat Allah, daca ii vei multumi pentru cele cu care te-a binecuvantat, Allah va spori aceste binecuvantari asupra ta, ca si in cuvantul Preainaltului - si daca veti multumi va vom spori voua.
Si daca tu ai acceptat cele cu care Allah te-a inzestrat si indestulat, cu adevarat vei fi cel mai bogat dintre oameni, pentru ca inima ta va fi impacata cu tot ceea ce Allah ti-a predestinat. Subhan Allah – Slava lui Allah!
Si, de asemenea, cel cu credinta in Allah Ar-Razaq, va sti ca tot ceea ce el detine este numai in grija lui, ci nu este si proprietatea lui. Tot ceea ce se afla in posesia sa este, de fapt, proprietatea lui Allah, Preaslavitul si Preainaltul. Si astfel, va fi el drept in oranduirea bogatiilor pe care Allah le-a pus in mana sa si le va folosi numai in modalitatile placute si acceptate de Allah, pentru ca despre toate aceste indestulari vom fi intrebati in Ziua Judecatii – pe ce, cum si in ce scopuri le-am folosit.
Si ne-a instiintat Preaslavitul si Preainaltul care este modalitatea adecvata de "gestionare" a indestularilor cu care ne-a binecuvantat si a spus Allah Preainaltul ca cei drepti sunt:
67. Aceia care, când cheltuiesc, nu sunt nici risipitori nici zgârciti, ci fac aceasta cu mãsurã
 (Al-Furqan, 67)
Fie ca Allah sa ne faca pe noi toti dintre cei asupra carora a pogorat o buna indestulare in aceasta viata si in viata de apoi si dintre locuitorii Raiului, amin.
Allahumma 'atinaa fy-d-dunia hasanah ua fi-l-akhirata hasanah ua qiinaa adzaba-n-naar.
O, Allah, da-ne noua binele in aceasta viata, precum si in viata de apoi si fresete-ne pre noi de pedeapsa Focului. Amin.