Faceți căutări pe acest blog

Care este modalitatea corecta de a ne raporta la Allah in momentul efectuarii unei rugi?

Si intotdeauna in rugile noastre ne intoarcem la Allah.
Si, din pacate, si ma rog lui Allah sa ne ierte pe noi toate de neajunsurile carora le dam curs in adorarea Sa, asa cum spuneam, din pacate, atunci cand ne indreptam catre Allah, Domnul si Stapanitorul nostru, Preainaltul, nu intotdeauna atitudinea noastra este tocmai cea potrivita.
Si daca atunci cand am avea o intalnire cu o persoana importanta ne-am pregati cu mare grija sufleteste si fizic, avand grija cum vorbim, ce vorbim, cum incepem, cum terminam, ce impresie lasam, cum ne putem atinge scopul pentru care dam curs respectivei intalniri, cum aratam, daca suntem curati si ingrijiti, daca i-am fost placuti acesteia si putem obtine de la ea anumite favoruri s.a.m.d…
Si toate astea pentru un om ca si noi, una dintre creatiile lui Allah, neajutorata in mainile Acestuia, dar, probabil, cu o pozitie pa care noi o consideram … "influenta"…
Si cel care are credinta adevarata stie si simte cuvantul lui Allah care spune: "ua ma tasha'una 'illa an iasha'a Allahu rabbu-l-"alamin" – in traducere in limba romana – "dar voi nu puteti voi decat daca voieste Allah stapanul lumilor", ceea ce inseamna ca oricat de mult noi ne-am dori ceva, acesta nu se va intampla decat daca Allah va voi, pentru ca El este Cel cu putere peste toate, Atotputernic.
Asadar, principala noastra grija in aceasta viata ar trebui sa fie multumirea lui Allah si raportarea la Acesta intr-un mod cat mai adecvat cu putinta.
Din pacate insa, si Il rugam pe Allah sa ne ierte greselile noastre cele cu voie si fara de voie, uneori ne bazam prea mult pe faptul ca Allah este Milostiv, ca Allah este Iertator, ca Allah este Atoatestiutor si El stie ceea ce este in sufletele noastre si ca poate uneori suntem obositi, uneori nu avem timp, alteori suntem macinati de problemele aceste lumi… si ne incredem in Allah ca El ne va ierta si nu ne va pedepsi pentru neajunsurile carora le dam curs in adorarea Sa. – Rugaciunea nu este intotdeauna plina de pietate si supunere, postul ne este presarat uneori cu nervozitate si iritare, convietuirea cu fratii nostri musulmani nu este in totdeauna ca un "organism unic" in cazul caruia daca unul dintre partile sale simte durere, intreg organismul sufera alaturi de el, asa cum profetul lui Allah (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) ne-a indemnat, Coranul uneori se umple de praf si suntem "prea ocupati" pentru a ne aseza o clipa si a reflecta asupra versetelor sale si a ne umple sufetele de liniste si bunastare samd…Fie ca Allah sa ne ierte noua si sa ne indrepte pe Calea ce dreapta sis a ne sporeasca stiinta si credinta si sa ne intareasca intru dreapta sa adorare, amin.
Pentru ca de multe ori uitam ca Cel in mana caruia se afla toate oranduielile acestei lumi si a Lui este puterea si in viata de apoi, este tocmai Allah. Ne rugam lui pentru iertare si dreapta indrumare!
Si desi Allah este Stapanul Cel Preainalt si Demn de lauda in puterea caruia sta totul, din mare mila Sa El ne-a deschis o poarta spre obtinerea a ceea ce sufletele noastre isi doresc si ne-a binecuvantat dandu-ne posibilitatea de a ne indrepta spre El, prin adorare, si a-I cere si a-L ruga si a-L implora. Dar care este modalitatea corecta, potrivita, de a face o ruga?
Si daca atunci cand trebuie sa ne intalnim cu un om important avem nevoie de atatea pregatiri, cum ar trebui sa fie raportarea noastra fata de Allah, Cel care este Unicul Stapan si Stapanitor al tuturor lumilor?
Pe baza a numeroase "ahadith sahihah" (hadis-uri corecte) si versete din Nobilul Coran se poate contura o "eticheta" – o "modalitate manierata"…ca sa spunem asa… de a te raporta la Allah, prin adorare, in momentul efectuarii unei rugi ("du'a" in limba araba).
Dintre aceste amintim:
      1. Cere-I Lui Allah cu convingerea absoluta ca El va raspunde rugii tale
2. Persevereaza in a-I cere lui Allah ceea ce iti doresti, in a repeata respectiva ruga
3. Fa "du'a" in orice situatie indiferent daca te afli intr-o perioada de liniste sau framantari
4. Nu trebuie sa faci "du'a" impotriva familiei sau a bunurilor tale, pentru ca aceasta te va afecta in mod implicit pe tine insati
5. Nu trebuie in rugile tale sa te indrepti spre nimeni altcineva in afara de Allah
6. Vocea celui care il roaga pe Allah trebuie sa fie undeva la mijloc intre soapta si voce ridicata
7. Roaga-te lui Allah cerandu-I prin intermediul minunatelor Sale nume; si a spus Allah
180. Ale lui Allah sunt numele cele mai frumoase! Chemati-L cu
ele si depãrtati-vã de aceia care schimonosesc numele Lui Ei vor fi
rãsplãtiti dupã ceea ce fac!
(Surat Al-'A'raf, 180)
8. Marturiseste-ti pacatele
9. Rhymed prose should be avoided in dua
 10. In timpul rugii trebuie sa simti si sa arati umilinta, dorinta si teama
11. A sta departe de tot ceea ce ester au si inacceptabil in islam
12. dua by reference made to previous god deeds
13. Repeat ruga ta de trei ori
14. Trimite salutari asupra profetului Muhammad (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) si aceasta este una dintre conditiile acceptarii rugilor
15. Indreapta-te spre qiblah in momentul in care faci ruga
16. Ridica-ti mainile
17. Sa ai abulutiunea facuta (wudu)
18. Plansul in timpul rugii
19. Trebuie sa-ti arati nevoia ta fata de Allah, faptul ca tu depinzi de El sis a Il rogi pentru a te scapa de slabiciune, greutati si asupriri
20. Pentru a face dua' trebuie ales timpul, situatiile si circumstantele despre care exista evidente corecte cum ca ar facilita raspunderea, adica implinirea rugilor noastre, cum ar fi, spre exemplu, timpul dintre chemarea la rugaciune (al-adzan) si chemerea pentru inceperea efectuarii rugaciunii in moschee (al-iqamah), dupa terminarea postului pentru cel care tine post, in cea de-a treia parte a noptii, inaintea rugaciunii de fajr.  

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu